RUAC-ot az Apple-nek

Az Apple elismerte, hogy a törvényes munkaidőt meghaladó óraszámban dolgoztak tanulók az iPhone X gyártósorokon. Biztos azért tehették meg gond nélkül, mert még nem ismerik a zseniális online munkaidő nyilvántartató rendszerünk.

Egy három hónapig tartó termelési gyakorlatban 3000 tanuló vett részt az Apple egyik üzemében, de nem sikerült a törvényi előírásoknak megfelelően elszámolni a ledolgozható órákat – írja a hup.hu. A foglalkoztatott 17-19 éves középiskolások közül többen állítják, hogy kötelezték őket az iskolán keresztül a „termelési gyakorlatban” való részvételre, amelynek keretében akár napi 11 órát is kénytelenek voltak dolgozni. Az Apple elismerte, hogy egy audit törvénytelen túlórákat tárt fel, de tagadta, hogy a diákoknak kötelező volt részt venniük a termelési gyakorlatban.

Hogy ebből mi a valós és mi nem, azt természetesen nem tisztünk kideríteni, az viszont biztos, hogy egy megfelelő pontosságú nyilvántartó rendszerrel erre nem kerülhetett volna sor. Teljesen véletlenül nekünk van egy ilyenünk. Itt találod!