Olcsó húsnak híg a leve? – Nem jó választás az utángyártott töltő

Az eredeti mindig drágább. A minőséget meg kell fizetni, még akkor is, ha konkrétan olyan érzés a magasabb árkategóriájú terméket levenni a polcról, mintha a fogunkat húznák. De sokszor megéri ezeket választani, hiszen komoly probléma is kialakulhat a másolatok használatakor. Legyen szó például egy utángyártott töltőről. Az iPhone tulajdonosok tudják, hogy az eszközeikhez kapható kiegészítők méregdrágák, ám egy friss kutatás alapján mégiscsak érdemesebb zsebbe nyúlnunk. A ComputerWorld cikkében olvasható, hogy brit kutatók fontos teendőik között legutóbb éppen iPhone töltőket vizsgáltak. Ötvenből 49 megbukott a biztonsági teszten.

Az Apple által gyártott valódi iPhone töltők méregdrágák, így nem csoda, hogy sok iPhone tulajdonos olcsóbb, utángyártott megoldásokat keres. Egy brit szervezet szerint azonban ez nagyon kockázatos lépés.

Az Electrical Safety First kutatást végzett, hogy mekkora veszélyt jelentenek a hamis iPhone töltők tulajdonosaikra, és az eredmény lesújtó: ötvenből csak egy ment át a biztonsági teszten.

A tesztalanyokat mind Nagy-Britanniában vásárolták, de többségükben Kínából érkeztek. Sokfelé forgalmazzák őket, így valószínűleg hazánkban is felbukkannak.

A vizsgálat szerint az utángyártott töltők fele bedugáskor áramütéssel fenyeget, néhány akár halálos mértékűvel is, emellett tüzet is okozhat, vagyis valóban életveszélyes lehet. 68 százalékuknak nem megfelelő a szigetelése, és silányak az alkatrészeik, hosszabb használat mellett ezek is áramütést okozhatnak.

A szervezet arra inti a felhasználókat, hogy kerüljék a gagyi iPhone-töltőket, mert nem csak a mobilt vághatják haza, hanem a gazdáját is.

Forrás: computerworld.hu