Kockák egymásközt

Igen, gyakran éri az IT szektor dolgozóit, hogy arcukban és érdeklődésükben is kerülik a kerek formákat, már már szögletes a gondolkodásmódjuk… 🙂 Ha szorosan a Blog írója nem is tartozik ehhez a műfajhoz, de egy ideje kapcsolatban vagyok ilyen foglalkozású emberekkel és azt kell mondanom, ez nem mindig igaz. Az viszont igen, hogy a saját külön nyelvük sokszor bonyolultabbnak tűnik, mint a kínai. Egy új kutatás arra kereste a választ, hogy milyen platformokon vitatják meg a szakmai kérdéseket a szektor dolgozói. Jönnek a válaszok!

A hazai szoftverfejlesztők interneten megjelenő szakmai bejegyzéseit vizsgálta a véleményanalízissel foglalkozó Neticle kutatása – írja a hwsw.hu. Kiderült, hogy jellemzően milyen felülettípusokat használnak a fejlesztők és milyen szakmai témákról beszélgetnek egymással.

A szoftverfejlesztők interneten megjelenő véleményéről tartott előadást Kiss Bernadett, a webes véleményanalízissel foglalkozó Neticle online marketingese, a legutóbbi MeetOFF rendezvényen. A cég kutatói saját szövegelemző szemantikai rendszerük segítségével végeztek nyelvi elemzést, hogy megállapítsák a hazai fejlesztők szokásait.

A kutatók a téma feltáráshoz figyelembe vették a közösségi média felületeken túl a cikkekhez fűzött hozzászólásokat, a témáról szóló blogbejegyzéseket és a fórumbejegyzéseket. Ezúttal is a kulcsszavak jelentették a kiindulópontot a vizsgált oldalakon, méghozzá a cég 415 kifejezést kezelt az elemzéshez, mint például operációs rendszerek neveit, programnyelveket, továbbá a bugfix, „programozok”, „kódolok” szavakat. Így összesen az elemzők több mint 20 ezer bejegyzést vettek figyelembe a következtetések levonásához.

Legnépszerűbb kommunikációs felületek a fórumok, ahol a vizsgált tartalmak 40,5 százaléka jelent meg. A fórumszálakon jellemzően szakterületi kérdések jelennek meg, főleg hibákat beszélnek meg vagy tanácsot kérnek egymástól a fejlesztők.

A közösségi oldalak csak a második legnagyobb szakmai fejlesztői kommunikációs platformok – legalábbis a publikus, magyar tartalmak alapján. Többek közt Facebookon és Twitteren a vizsgált hozzászólások 35,3 százaléka jelent meg, de ezek a mélyebb szakmai témák helyett inkább csak álláshirdetések és versenyfelhívások a HR-esektől, esetleg viccek voltak.

Érdekes még a blogbejegyzés kategória, amelyeken jellemzően negatív hangvételű cikkek jelennek meg, például Homár blog, Munkahelyi terror, Határátkelő vagy a Derrick és Harry.

Aktivitás szempontjából a közösségi oldalakon a hétköznap délelőtti órák a legforgalmasabbak. „Munkával kapcsolatos dolgokról kommunikálnak egymással, ami munkaidőben a legaktuálisabb.” – magyarázta a Neticle marketingese. Ha pedig az összes tartalomtípust vizsgáljuk, akkor inkább a hétköznap esti aktivitás felé tolódik a hangsúly, mind közül a legnépszerűbb a szerda este 8-10 óra közötti idősáv.

Témák közül legtöbbször az operációs rendszerek, játékok, fejlesztendő appok merülnek fel, vagy pedig a felhasználók segítséget kérnek egymástól hibák kijavításához, esetleg valamilyen rendszer telepítéséhez.

Az elemzési szempontokból talán a legérdekesebb, hogy a fejlesztők milyen demotiváló tényezőket említettek a webes bejegyzésekben. Ezek szerint sokszor a cégek túl magas elvárásokat támasztanak velük szemben, egy munkakörben akár 3-4 munkakörnyi feladatot bíznak rájuk.

Képforrás: ithub.hu jgeeks.com