Űrlovag leszel vagy bitcoint számláló biztos? – Ezek lehetnek a jövő munkái

A jövőt elképzelni mindig nagyon izgalmas. Vajon 50 év múlva repülni fognak az autók? Esetleg feltalálják az azonnal fogyasztó pirulát? Vagy interneten rendelhetünk magunknak feleséget? Ja ilyen már van. 🙂 Érdekes kérdés lehet azonban, hogy a szabadidőnk mellett a munkánk miből fog állni?! Egy amerikai kutatás során arra keresték a választ, hogy mik lehetnek a legfelkapottabb szakmák a jövőben. Ők némileg életszerűbb válaszokat kaptak, mint amiket a mi fantáziánk alkotott. 

Az USA munkaügyi statisztikai hivatala, és az indeed.com (több mint 20 millió állást kínáló portál) adatai alapján úgy tűnik, hogy az elöregedő társadalomra fókuszáló vállalatoknál, a megújuló energiaforrásokat kínáló szolgáltatóknál és a technológiai fejlesztéseket kínáló cégeknél a jövőben egyre több munkavállalóra lesz szükség. Ezeken a területeken nő majd meg az álláshirdetések száma – írja a lap.

Úgy tűnik, hogy legnagyobb számban a napelem-telepítőkre és a szélturbina-technikusokra lesz igény, itt 96,1-105,3 százalékkal emelkedhet a meghirdetett állások száma.

A lista harmadik helyén a házhoz járó, és időseket ápoló személyek állnak, 46,7 százalékkal nő meg a kereslet az ilyen ápolókra. Az első 10 helyezett szakmának a fele egészségügyi terület, az elöregedő társadalom miatt.

Várhatóan a magasabb béreket hozó szakmákban nő meg a hirdetések száma leggyorsabban pl. orvosok, informatikusok, matematikusok.

Bár a felmérés az amerikai munkaerőpiacot vizsgálta, nagy valószínűséggel magyar munkaerőpiacon is hasonló változások lesznek igazak.

A lap szerint érdekesség, hogy a főleg nők által végzett szakmák lesznek egyre keresettebbek. De az is valószínű, hogy a főleg nők által végzett munkák fognak leghamarabb eltűnni, mint a titkárnő, vagy más adminisztratív irodai munka, ezek a munkakörök a digitalizáció miatt tűnhetnek el.

 

Képforrás: http://anthillonline.com