A jövő metrókapuja messziről felismeri a fizető utast

Napjainkban a világ számos nagyvárosában működik már olyan kapu, amely papír nélkül, elektronikusan érzékeli az utasok jegyét. A napokban Budapesten is elkezdték tesztelni az automatikus beléptető pontokat, de az elektronikus jegyrendszer továbbra is csak álom. Eközben Szingapúr már egy olyan rendszer bevezetésén gondolkodik, ami a belépésre jogosító kártya elővétele nélkül felismeri a fizető utasokat. Mesélünk róla!

Amíg a magyar főváros tömegközlekedése még mindig a papíralapú jegy- és bérletrendszerrel igazolja az utasokat, addig az olyan városokban, mint London vagy Szingapúr, már elég régen megvalósult az elektronikus rendszer, aminek hála az egyenleggel feltöltött kártyák érintésével lehet bejutni (például) a metróba, sőt a brit nagyvárosban akár már PayPass képes bankkártyával is használhatjuk a beléptetőket.

Miközben Budapesten ez még mindig csak a távoli jövő, addig Szingapúrban már egy olyan szisztéma bevezetését tervezik, ami anélkül azonosítja az utazásra jogosultakat, hogy elő kellene venni az egyenlegünket tartalmazó kártyát.

Ugye az elv ismerős? Hasonlóval találkozhattok a RUAC rendszerében is, hiszen mi is kínálunk kártya és kütyü nélküli beléptetés, például a munkahelyedre! 🙂

Forrás: 24.hu