Így készült… – Az ötlettől a megvalósításig

Az emberek fejében valószínűleg sok kép él arról, hogy egy vadonatúj fejlesztés hogyan is jut el az ötlettől a megvalósításig. Az IT szakmában dolgozók világa legalább annyira misztikus egy laikusnak, mint mondjuk az agysebészet. A kulisszák mögé hívunk most Titeket és talán soha nem olvasott szakmai titkok is kiderülnek abból az interjúból, amelyett Kukel Attilával, a Different Developement COO-jával késztettünk.

 

RUAC Blog: Honnan jött a RUAC alapötlete?

Kukel Attila: A cégben hosszú évek óta használunk time tracking rendszer, ahova minden nap beírjuk, hogy melyik projekttel, feladattal mennyi időt foglalkoztunk. Sajnos a rendkívül szabad légkörrel volt, aki visszaélt. Ekkor jött az ötlet, hogy kell egy eszköz, amivel mérni tudjuk az irodában eltöltött időt. A két adat már összevethető és bizony kiderült turpisság a két rendszerben levő órák között. Hobbi projektnek indult a rendszer, de a hihetetlen egyszerűsége miatt mindenki a mai napig használja. Mivel nem egy olyan rendszer volt, amit az egész világon mindenhol használnak, tudtunk vele kísérletezni szabadidőnkben. Gyakorlatilag bármilyen ötlet jó volt, mindent megpróbáltunk beleépíteni, megvalósítani. Idővel pár dolog kikopott, vagy egy újabb megoldás váltotta ki, de az alap elképzelés ugyanaz még mindig: jegyezze meg a rendszer, hogy ki mikor „csippantott”!

RB: Általában szakmán belül mi történik a jó ötletekkel? Bedobjátok a közösbe és várjátok a reakciókat?

KA: A szakmát nagyrészt a megoldhatatlan ötletek hajtják. Cégek válogatják hogyan aknázzák ki az emberek kreativitását. A Differentnél ilyenre mindig van idő, energia és pénz. Ha valakinek van projektötlete, azt bedobja a közösbe. Van, hogy nem kapnak utána az emberek. Volt olyan is, amikor egy ötletet többször újra kellett csomagolni, mire projekt lett belőle. Mondhatnám azt is, hogy házon belül vannak mini-startupok. Jön az ötlet, ha van benne fantázia, akkor a Different „inkubátor” felneveli. Ez így volt az elmúlt 20 évben és bízom benne, hogy nagyon sokáig így is lesz még.

RB: Mennyi idő telt el a megvalósításig?

KA: Nehéz egy egzakt értéket mondani, hogy ez most 4 hét 3 nap 16 óra és 22 perc volt. Az ötlet érlelődött, voltak papírra firkantott gondolatok, végül jött az elhatározás. Még emlékszem, az alapokat 4x írtam újra, mert nem tetszett a megvalósítás. Szerencsére az még nagyon kicsi rendszer volt, egy hétvége alatt összeállt. Akkor még nem volt központi adatfeldolgozás, meg interneten keresztül telefonos szinkronizáció. Volt egy tenyér pc, az pedig egy képernyőre szórta az információkat. Gyakorlatilag teljesen használhatatlan volt, legalábbis üzleti szemmel bizonyosan. Faragtunk rajta kicsit, elkezdtük használni. Még akkor sem gondoltuk, hogy ez akár más cégeknek is jó lehet. Mikor ismerősök jártak nálunk, vagy partnerekkel tárgyaltunk, látták, hogy a kollégák jövés-menés esetén az ajtóhoz érintik a kulcsaikat és nem értették. Bemutattuk a rendszert és gyakorlatilag mindenkinek azonnal kellett. Ekkor kezdődött az igazi tervezés, fejlesztés. Így lett a garázsprojektből egy központi szerverrel dolgozó, mobil alkalmazásokkal szinkronizáló robusztus rendszer.

RB: A rendszeren belül melyik terület okozta a legnagyobb kihívást és melyikre vagy/vagytok a legbüszkébbek?

KA: A kezdeti rendszer egy Raspberry PI számítógépen futó Python-ban megírt rendszer volt. Amikor elkezdtük, nem volt még releváns tapasztalatunk ebben a nyelvben, de ez sose volt akadály nekünk. Első körben az alapokat kellett megtanulni, aztán jött párszor az „ez így nagyon gáz, írjuk újra szebben” érzés. Most meg ott tartunk, hogy gyakorlatilag az ötlet maradt, az architektúra pedig már régen teljesen más. Még elérhető a Raspberry alapú eszköz is, de azt látjuk, az emberek jobban szeretik a mobiljukról intézni a dolgaikat. Nem kell még egy eszköz, nem kell kulcstartó, kártya.

„Ott a mobil a zsebünkben, fizetünk vele, parkolunk, böngésszük a világ dolgait, valamint ki- és bejelentkezünk a munkahelyünkre. Ez így kerek. Talán erre is vagyok a legbüszkébb: el tudjuk engedni a meglévő rendszert, mert egy jobb, ügyesebb, egyszerűbb váltja. Fejlődünk mi is és a rendszer is.”

RB: Milyenek a visszajelzések?

KA: Az elmúlt hónapok fejlesztéseivel eljutottunk arra a szintre, hogy már probléma miatt nagyon ritkán keresnek a partnereink. Kiváló tesztcsapatunk van, ami sokszor olyan hibákat is megtalál, hogy napokig emlegetjük. Nem értjük, nekik ez vagy az az út hogyan jutott eszébe. Így egy olyan rendszert tudunk szolgáltatni, ami megbízhatóan működik. Legtöbbször igények miatt keresnek a rendszer használói. Pár hét, hónap használat után nekik is vannak ötleteik. Tudják, hogy ha ezeket megosztják velünk, akkor mindenki jól jár: nekik lesz egy plusz funkció a rendszerben, mi egy jobb rendszert tudunk kínálni, a többi partner pedig szintén díjmentesen megkapja az új fejlesztést.

„Sokszor nem is tudják, de egy kis közösséget alkotunk így együtt. Tudatlanul is segítjük a többieket.”

Képforrás: www.lls.org

www.specgradeled.com