Ilyen lesz a jövő munkahelye

A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) lesz a munkahelyi környezet fejlődésének egyik legfontosabb tényezője a 2025-ig tartó időszakban – írja a Computerworld.hu. A Fujitsu megbízásából a Pierre Audoin Consultants (PAC) független kutatócég által készített fehér könyv megállapításai szerint a jelenlegi munkavégzési gyakorlat, a produktivitásfokozó eszközök és fizikai környezetek nagyrészt elavulttá válnak a következő nyolc évben.

A Fujitsu megbízásából a PAC a következő kérdésre kereste a választ: „Hogyan fog kinézni a sikeres munkahelyi stratégia 2025-ben?”. A kutatócég által „Munkahely 2025” címmel kiadott fehér könyv a társadalmi és demográfiai változásokat, a technológiai fejlődést, a környezeti hatást és az üzleti szempontokat nevezi meg a munkahelyi környezet jövőbeni követelményeit meghatározó fő tényezőkként.

Az intelligens munkahely és a mesterséges intelligencia feltartóztathatatlan térhódítása
A fehér könyv egyik fontos prognózisa a mesterséges intelligencia feltartóztathatatlan terjedése. A PAC elemzői a változás ütemének gyorsulására számítanak a 2025-ig tartó időszakban, ami minden szempontból hatással lesz a jövő munkahelyének működésére. A mesterséges intelligencia már most is sokféle feladatot elvégez, és a jövőben az emberi munkavégzés és magánélet szinte minden területén meg fog jelenni.

A vállalatoknak hozzá kell fogniuk a jövő munkahelyére vonatkozó jövőképük megtervezéséhez
A haladó gondolkodású vállalatok már megkezdték a jövő munkahelyéről alkotott jövőkép kidolgozását, és terveket készítenek arra nézve, hogyan tölthetnék be munkavállalóik a mesterséges intelligencia nyomán felmerülő, új szerepköröket. A Fujitsu javasolja, hogy ezt a jövőképet a vállalatok a jövőbeni folyamatokra és munkagyakorlatra is terjesszék ki, és különálló megoldás helyett az üzleti szükségletek kielégítését szolgáló eszközként kezeljék a technológiát.

 

Képforrás: digitalhungary.hu